Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Ásványvízhez palack is jár

Ásványvízhez palack is jár

Vásárláskor bele sem gondolunk, hogy minden 1,5 liternyi vízhez külön műanyag palackot is veszünk, melyeknek nagy része sajnos nem kerül újrahasznosításra, emellett előállításukhoz kőolaj, megsemmisítésükhöz pedig elégetés szükséges.

Az eldobált üvegek összegyűjtése az autóutak mellől, folyókból, természetvédelmi területekről milliókba kerül. Magyarországon 1,2 milliárd palack kerül éves szinten forgalomba (ebben benne vannak az üdítős üvegek is).

A műanyag palackok nem csak használatuk után jelentenek a környezetünkre terhelést, de előállításuk is jelentős hatással van rá, mivel ahhoz rengeteg kőolaj-származék felhasználása szükséges.

A műanyag palackok másik nagy problémája, hogy a benne tárolt vízbe kioldódhatnak nem kívánatos anyagok, melyek jelentős egészségügyi kockázatot rejtenek hosszú távon a szervezetre. Az előállítástól a fogyasztásig rengeteg helyen vannak tárolva és sokszor, a nem hűtött tárolásból adódóan és a hőmérséklet emelkedésével a palackokból ez a kioldódás megsokszorozódhat.

De hogy napjainkra hogy is jutottunk el az ásványvizek, vagy helyesebben csak palackozott vizek térhódításáig, azt az alábbi videó mindennél jobban szemlélteti.

Míg 1979-ben 2 liter volt az egy főre eső ásványvíz fogyasztása hazánkban, 2012-ben már 116 liter, amivel az ötödikek voltunk az EU-n belül, ahol Olaszországban a legmagasabb a fogyasztás 180,5 literrel (2012-ben) és Finnország az utolsó, a maga 17,2 literes átlagával.

(forrás: Magyar Ásványvíz Szövetség)

Bár az utóbbi években az eladások stagnálni látszanak, a palackozott víz gyártók ezt újabb termékek, az ízesített vizek piacra dobásával próbálják fellendíteni. 

Magyarországon csupán pár száz olyan kis település van, ahol a palackozott víznek valóban van létjogosultsága, mindenhol máshol a döntés rajtunk és pénztárcánkon múlik, hogy megéri-e a palackozott vizet haza cipelni, ha az otthoni szűrt víz is ugyan olyan jó, sőt akár jobb, hűsebb, frissebb is lehet!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog