Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Dr. Zacher Gábor interjú: Tények és tévhitek a vízszűrő berendezésekről

Dr. Zacher Gábor interjú: Tények és tévhitek a vízszűrő berendezésekről

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy Magyarországon a vízminőség kiemelkedő és az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer! Ezt már sokszor elmondtuk. De mégis miért van szükség akkor vízszűrésre? Adódhatnak olyan helyzetek, mikor szükség lehet egy jó vízszűrőre, mint pl. ha a klóros íz túl erős és ezért nem kellemes a víz fogyasztása. Ekkor egy aktívszenes vízszűrő jó alternatíva lehet az ásványvíz vásárlás, cipekedés és végső soron a sok egyszer használatos műanyaghulladék helyett. 

A vízvezeték rendszer minden nagyvárosban akár több mint 100 éves is lehet. Még a 60-as években is használtak olyan csöveket, ami ólmot és azbesztet tartalmazhat. Ezek a vízbe, illetve a szervezetünkbe kerülve karcinogén hatással bírnak. Egy 0,5 mikronos szűrő ezen anyagok 99%-át eltávolítja. Akik azzal érvelnek, hogy új építésű házban élnek, ők gondolják végig, hogy milyen messze van a vízmű, és milyen öreg vezetéken keresztül ér el hozzájuk a csapvíz. Ezen kívül még lehet homok, rozsda is a rendszerben, amiről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Mindezt csak azért emeltük ki elöljáróban, mert sajnos rengeteg olyan vízszűrős cég van, akik félretájékoztatnak és csoda hatásokkal bíró termékekkel vezetik meg az embereket, arra hivatkozva, hogy mennyi halálos "mérget" tartalmaz a csapvíz. Hogy a valós műszaki tartalomhoz képest mennyire túlárazott a termék, az egy másik kérdés, de álláspontunk szerint a csapvizet sem túlszűrni nem kell, sem hozzáadni ahhoz, hogy biztonsággal és jó ízűen fogyasztható legyen. Az iparban használt vízszűrőket most nem sorolnánk ide, mert ott más szempontok vannak, és ott igenis szükség van pl. RO berendezésekre. Ezen túlmenően a vízlágyítás is más terület, ami nem összekeverendő a vízszűréssel

 

Nap mint nap felhív minket egy olyan ügyfél, aki valahol ezt látta, valahol azt olvasta és segítsünk eligazodni. Valljuk be, még ha nem is laikus az ember, akkor is nehéz eligazodni a nagyon meggyőző mesebeli marketing leírások és a valós műszaki tartalmak között. Arról nem is beszélve, hogy a nagy egészségtudatos életmód mellett az emberek képesek felülni az olyan trendi vonalra mint lúgosítás, energetizáló gyöngyök vagy deutériumos víz és még hosszasan sorolhatnánk, melyek mind "csodákat" ígérnek. Bizonyára vannak olyanok, akiket meggyőztek, sőt használják és pozitív hatásról számolnak be. Nem is szeretnénk őket bántani, mindenki abban hisz, amiben csak szeretne, akárcsak azok, akik esküsznek a homeopátiás készítményekre. 

Mi műszaki emberek vagyunk és nem is szeretnénk ezen berendezések vélt vagy valós hatásával kapcsolatban állást foglalni. Alapvetően azt gondoljuk, hogy a felmerült problémára adjunk megoldást, maradva szigorúan a bizonyított és igazolt műszaki paramétereken belül, nem ígérve bármiféle csodát.

Hogy kiderítsük az orvosi álláspontot a témával kapcsolatban, megkérdeztük Dr. Zacher Gábor toxikológus véleményét. Íme, tények és tévhitek a különböző víztisztító berendezésekről, mely minket is meglepett!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog