Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.
Termékek Menü

LifeStraw avagy a “szalmaszálat az életért”

2015. 05. 05. 15:00:00

Ritkán gondolunk bele, hogy a tiszta, tisztított víz valójában milyen nagy érték, mindaddig, amíg nem egy fejlődő, harmadik világbeli országban járunk és például túrázás közben friss vizet keresünk, hogy szomjunkat oltsuk, de nincs folyó vizes ellátás vagy akár elektromos áram forrás sem. De él a Földön 884 millió ember, akik biztonságos és tiszta vízforrás nélkül élik mindennapjaikat abban az állandó félelemben, hogy bármikor megbetegedhetnek a szennyezett forrásoktól.

Számos harmadik világbeli ország szenved a szennyezett víz problémájától és azért a luxusért, melyet a fejlett nemzetek oly megszokottnak és magától értetődőnek vesznek, drasztikusan megfizetnek. A becslések szerint öt halálesetből egy hasmenés okozta megbetegedés következménye (összesen 1.5 millió évente), melynek gyökere a szennyezett vízforrás. Tulajdonképpen, a LifeStraw szerint, a hasmenés több gyermek halálát okozza, mint az AIDS, a malaria és a kanyaró összességében. A helyzet tehát tragikus, de megváltoztatható ennek az új eszköznek köszönhetően.

A LifeStraw-t – mely tulajdonképpen egy 22 cm hosszú, víz tisztítására alkalmas cső – eredetileg 2005-ben dán gyártók fejlesztették ki, mint a kevésbé fejlett országok veszélyes ivóvizeinek kritikus problémájára szolgáló megoldás. Mivel ez az eszköz életmentésre is alkalmas, 2005-ben a Time Magazine az év legjobb találmányának, míg a Gizmag egyenesen az évszázad találmányának nevezte. 2006-ban a New York Times úgy harangozta be, mint „a víztisztító, amely életeket menthet”. A Forbes Magazine is úgy jellemezte, mint „azon tíz dolog egyike, amely megváltoztatja az életvitelünket”.

De mit is tesz ez a különleges “szalmaszál”? A LifeStraw a vízben élősködő baktériumok 99.9999 százalékát képes eltávolítani, továbbá a parazitákat, ideértve az E-coli-t, a campylobacter-eket, a vibrio cholera-t, a psuedomonas aeruginosa-t, a shigella-z, és a  szalmonellát is. Legalább 1,000 liter víz megszűrésére alkalmas és nagyon egyszerű a használata. Azon területein a világnak, ahol a tiszta víz elérhetetlen, ez a találmány valóban alapjaiban változtatja meg az emberek életét.

Működése rendkívűl egyszerű, se villamos áram, se vegyszerek nem szükségesek a szűréshez, köszönhetően a 0,2 mikron nagyságú üreges rostoknak, gyakorlatilag sterilre szűri a vizet. Aktív szén nem található benne, így a nehéz fémek ellen nem ad biztonságot, ugyannakor nem is ez az elsődleges célja.

Az alábbi video az alkalmazási lehetőségeit mutatja be. Amíg a legtöbb embernek eszébe sem jutna a toalettből inni, ha olyan helyzet adódik, akár ott is lehetséges használni – csak egy példa, ami jól demonstrálja a LifeStraw jelentőségét.

Ha bevezetnék használatát a világ olyan részein, ahol a víz tisztasága félelmeket kelt, a becslések szerint a hasmenéses megbetegedések okozta halálesetek számát kb. 40%-kal lehetne csökkenteni. Mivel 1.8millió ember veszti életét a szennyezett víz miatt minden évben, az eszköznek óriási potenciálja van.

Legyen az egy lelkes túrázó vagy egy lakos a sok közül, aki szennyezett vízforrással rendelkező területen él, a fertőzésektől és betegségektől való félelem és azok kialakulásának esélye drasztikusan csökkenthető a LifeStraw használatával.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog